Persbericht | Onafhankelijk Belgisch energiebedrijf Bnewable, gespecialiseerd in energieopslag bij bedrijven, haalt 40 miljoen euro op bij bestaande investeerders

11 dec 2024

De Belgische energieregisseur Bnewable, opgericht in 2022 en gespecialiseerd in batterijsystemen en energiebeheer voor bedrijven, kondigt een toezegging van 40 miljoen euro vers groeikapitaal aan door de bestaande investeerders.

Deze nieuwe financiering zal worden ingezet om de activiteiten in België te versnellen, verdere investeringen te maken in batterijopslag bij klanten en zowel haar Belgische als Europese ambities in het kader van de energietransitie waar te maken.

De drie huidige externe investeerders – RGREEN INVEST, dat investeert in bedrijven die een prominente rol wensen te spelen in de energietransitie, Wallonie Entreprendre, het Waalse investeringsfonds en Dovesco Fund Investments, dat investeert in scale ups met een focus op onder andere technologie en duurzaamheid – bevestigen met deze nieuwe kapitaaltoezegging hun vertrouwen in Bnewable. Ze  ondersteunen op deze manier het engagement van de oprichters, het management en de medewerkers om van Bnewable een toonaangevende speler in de Belgische en Europese energietransitie te maken.

“Energiebeheer is cruciaal voor de onafhankelijkheid en het concurrentievermogen van Europa. De ambitie van RGREEN INVEST is gebaseerd op de overtuiging dat de energietransitie niet zal plaatsvinden zonder ondersteuning van nieuwe bedrijfsmodellen en van ondernemers die essentiële oplossingen ontwikkelen om deze transitie te versnellen”, verduidelijkt Nicolas Rochon, oprichter en voorzitter van RGREEN INVEST.

Olivier Bouchat, lid van het Directiecomité van Wallonie Entreprendre voegt hieraan toe: “Onze investeringsstrategie is gericht op het stimuleren en doen groeien van oplossingen om de decarbonisatie van de industrie te versnellen. De oplossingen van Bnewable dragen hier duidelijk aan bij. We geloven dat het aanbod van Bnewable zeer zinvol is voor industriële bedrijven die steeds meer moeten vertrouwen op koolstofarme maar tegelijkertijd volatiele energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines.”

Valorisatie van ‘achter de meter’- batterijopslag 

Bnewable is een Belgische pionier in energieopslag en -exploitatie met focus op ‘achter de meter’- batterijoplossingen. Dit betekent dat de batterij on-site, bij bedrijven zelf, wordt geïnstalleerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om bedrijven die reeds een belangrijke hoeveelheid hernieuwbare energie produceren, maar deze niet altijd optimaal gebruiken ondanks regelmatige pieken in hun verbruik. Of bedrijven die sterk elektrificeren zoals in de logistieke sector,  waar de focus de komende jaren ligt op de elektrificatie van het zware vervoer.

Dankzij het eigen ontwikkelde Energie Management Platform ‘Voltana’ wordt de batterij door middel van data gedreven algoritmes en machine learning slim aangestuurd voor een optimaal gebruik.  In combinatie met bijkomende sturing en trading van overtollige energie door een in-house team van energie-experten, op de momenten dat het het meest rendabel is, maximaliseert Bnewable met behulp van die batterij het rendement van de zonneproductie voor haar klanten.  En tegelijk draagt het bij aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet, dat steeds meer onder stress komt te staan door de toenemende elektrificatie. Zo helpt het bedrijven om hun energiekosten te verlagen en verder te verduurzamen. Bnewable voorziet bovendien niet alleen de technologie en het beheer, maar ook de investering in de batterij zelf. De doelstelling van dit ‘battery-as-a-service’ model is om bedrijven volledig te ontzorgen op vlak van energiebeheer,  zodat ze zich op hun core business kunnen richten.

Duurzame groei en Europese visie

“Met de nieuwe investering van 40 miljoen euro zullen we onze groeistrategie in België versnellen en onze klanten nog beter kunnen bedienen in een steeds complexer wordende elektriciteitsmarkt”, vertelt Kristof Vereenooghe, co-founder van Bnewable. “We willen bedrijven concreet helpen om de opbrengst van geïnstalleerde hernieuwbare capaciteit te optimaliseren en de impact van de prijsvolatiliteit op de elektriciteitsmarkt te verkleinen. Hoewel onze focus op de Belgische markt ligt, onderzoeken we momenteel ook de opties om ons model in andere Europese landen te implementeren.  Dit zal ons tevens in staat stellen om onze internationale klanten verder te ondersteunen in hun activiteiten in het buitenland. Studies, zoals die van Solar Power Europe, tonen aan dat de Europese markt voor ‘achter de meter’ – energieopslag zal groeien naar 50 gigawattuur tegen 2030. Daar willen we met Bnewable een significant deel van in eigen beheer hebben.”

Maatschappelijke impact als drijfveer

Met het oog op de energietransitie is de missie van Bnewable duidelijk: bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet en de verdere uitbouw van hernieuwbare energie in België, in een volgende fase ook in Europa. Batterijopslag speelt hierin een cruciale rol, zeker met de toenemende elektrificatie van mobiliteit, gebouwen en industrie, alsook de groei van volatiele energieopwekking zoals wind- en zonne-energie.

“Onze ambitie is om tegen 2030 één gigawattuur aan opslagcapaciteit in België te beheren, wat overeenkomt met de capaciteit van twee gascentrales,” aldus Christophe Degrez, CEO en co-founder van Bnewable. “Dankzij slimme sturing kunnen we de opgewekte energie via batterijsystemen bij onze klanten bundelen. Door deze capaciteit flexibel in te zetten, creëren we niet alleen meerwaarde voor het elektriciteitsnet, maar laten we ook een groot deel van de inkomsten hiervan terugvloeien naar onze klanten. Op die manier bouwen we samen met onze klanten aan een duurzaam en waarde-gedreven energiebedrijf dat een antwoord wil bieden op de energie-uitdagingen van de toekomst. Met de nieuwe kapitaaltoezegging is Bnewable goed gepositioneerd om een sleutelrol te spelen in de Belgische én Europese energietransitie.”

Download het volledige persbericht.

Kapitaaltoezegging kadert in de opschaling van de Belgische activiteiten en de ambitie om een sleutelrol rol te spelen in de energietransitie in België en Europa